Ambacht en gereedschapskist

Mijn eerste blog

ambacht van de secretaresse

M’n allereerste blog als ondernemer!

Ik sta klaar met mijn gereedschapskist om aan de slag te gaan. Een gereedschapskist die past bij mijn ambacht. Het ambacht van de secretaresse. 

Ambacht

Bij ambacht denken we vaak allereerst aan ‘betaalde arbeid verrichten, waarbij je je handen, je lichaam inzet om het werk uit te voeren’. Handwerk dus. Voor ieder ambacht zijn geoefende handelingen en kennis gewenst. De stratenmaker weet wat nodig is om een vlak klinkerwegdek te leggen. De timmerman weet hoe een kozijn gesteld moet worden. De loodgieter houdt zich bezig met leidingen voor gas en water. Hij heeft verstand van het leggen zulke leidingen en hoe een leiding gekoppeld moet worden zodat-ie lucht- en lekdicht is.

Mijn nicht, Lianne Knol, heeft net als mij een tik voor taal. Zij zoekt uit hoe woorden ontstaan zijn en wat de grondbetekenis van woorden is geweest. Etymologie heet dat met een mooi woord. Per woord schrijft zij een blog, Taalrijk Leven. Het levert regelmatig leuke verrassingen op over woorden en het ontstaan er van. Ook zie je daardoor dat taal leeft: een woord heeft soms een hele andere betekenis gekregen.

Ik heb haar gevraagd om iets te vertellen over het woord ambacht. Het leverde alweer een verrassende ontdekking op. Ga naar de blog van Taalrijkleven van 28 september 2015 over ambacht.

Ik ben geneigd te zeggen, dat ambacht in de ‘oude’ betekenis een voorloper is van de huidige secretaresse. Zij regelt ook de zaken om iemand heen.

Secretaresse

Een ambacht is dus ook een vak, een beroep.

En zo is mijn beroep secretaresse. Een heel breed beroep met veel zijtakken,  maar met een gelijke stam.

Zoals bijvoorbeeld correspondentie, agenda, vergaderingen, notuleren.

Het is een vak waarbij je naast iemand of een team staat en allerlei handelingen verricht om die persoon of het team bij te staan zodat zij zich kunnen richten op de hoofdzaken.

De secretaresse neemt de rand- of bijzaken voor haar rekening. Dat zijn haar hoofdzaken. Ze houdt overzicht en is de ‘spin in het web’. Zij legt de lijntjes tussen de diverse dingen en zorgt dat de boel draait. Dat is niet denigrerend bedoeld, maar daar komt het in de kern wel op neer.

Gereedschapskist

Zoals een timmerman en een stratenmaker beschikken over gereedschap, zo beschikt ook de secretaresse over gereedschap.

Hard gereedschap, bijvoorbeeld de computer of laptop, een schrijfblok, een pen of potlood, de printer en een dictafoon, een telefoon en computerprogramma’s.

Maar ook zacht gereedschap zoals empathie, stressbestendigheid, snel kunnen schakelen, flexibiliteit, heldere communicatie, timemanagement, organisatievermogen, oog voor de context.

En voor zowel de harde als de zachte gereedschappen geldt dat er veel in te leren valt en ervaring belangrijk is.

Het maakt het vak van secretaresse tot een veelzijdig en boeiend vak. Een vak dat ook aan verandering onderhevig is, net zoals woorden in de loop der tijd een andere betekenis kunnen krijgen.

Maar in de kern blijft het een vak waarmee je anderen van dienst bent.

Een mooi vak, waar ik graag kundig en met passie inhoud aan geef!

Meer weten?

Neem contact op via de e-mail.

2 thoughts on “Ambacht en gereedschapskist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *