De kracht van een secretaresse

Joro-20150928-22038-secretaressePure winst!

Een goede secretaresse werkt als een versterkende factor voor de persoon of het team waar zij voor werkt. Dat is pure winst die als op een presenteerblaadje aangereikt kan worden.

Versterkende werking

Het is fascinerend om te ontdekken hoe in de natuur planten een versterkende of helpende werking op elkaar kunnen hebben door ze bij elkaar te plaatsen. Companion planting heet dat met een mooie Engelse term. Handig om te weten voor je sier- of moestuin: wat is een prima combinatie en wat (absoluut) niet.

Het bestuderen van flora en fauna geeft vaak mooie inzichten. Inzichten die we kunnen gebruiken in het bedrijfsleven.

Samenwerking team

We weten al dat een goed samengesteld multidisciplinair team een sterk team is dat goede resultaten zal behalen. De teamleden zijn als een in elkaar hakend geheel. Ze vullen elkaar aan en houden elkaar scherp en komen zo tot een goede focus. Goede samenwerking waarin men elkaars competenties ten volle benut.

Samenwerking duo

Hetzelfde geldt voor de samenwerking in tweetallen, een duo. Hoe vaak is niet gebleken, dat een ondernemer, een directeur, een bestuurder of een manager gebaat is bij adequate ondersteuning.
Maakt deze persoon gebruik van de kracht van een secretaresse die bij hem of haar past, en is dat wederzijds, dan is een sterk koppel gevormd. In zo’n geval is vaak maar een half woord nodig om de juiste support te bieden. Daar ligt de kracht van een secretaresse. Een kracht die van grote winst kan zijn voor een onderneming of organisatie.

Randvoorwaarden

Maar goede samenwerking vraagt om bepaalde randvoorwaarden: ruimte om fouten te mogen maken, vertrouwen dat de opdracht op een vakbekwame wijze wordt uitgevoerd, bekwame aansturing met een dienende ondertoon, goede communicatie met de juiste lijnen binnen de organisatie of de onderneming. Randvoorwaarden vragen om oog voor context en om inzicht in een situatie.
Een competentie die een van de ‘zachte’ tools is uit de gereedschapskist van de secretaresse. Een competentie die zij door ervaring heeft ontwikkeld.

Hiaat

Vergeleken met ‘vroeger’ (ong. 20 jaar geleden!) heeft de maatschappij de beschikking over inventieve middelen en apparatuur die werk en leven aangenamer hebben gemaakt. Ook het bedrijfsleven doet daar haar voordeel mee.
Maar is dat wel echt een voordeel? De moderne apparatuur in de huidige tijd zie ik als grote spelbreker die de stoelpoten wegzaagt onder zo’n samenwerking bij een duo zoals ik hierboven heb beschreven. Een secretaresse is niet te vervangen door apparatuur. En apparatuur kan nooit zo’n samenwerking vervangen. Er blijft een hiaat dat niet met harde tools of apparatuur opgevuld kan worden.

Winst

Zie een goede secretaresse als pure winst voor het bedrijf. Niet in een getal uit te drukken, maar immaterieel wel degelijk aan de positieve kant op de winst- en verliesrekening te plaatsen. Het is fascinerend om de winst van adequate support waar te nemen. De kracht van een secretaresse. Een versterkende factor. Maak er gebruik van!

Reageren?

Ik hoor graag uw mening! Stuur mij een e-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *