Wat is jouw ondernemerskapitaal?

Zacht kapitaal op de eerste plaats in je onderneming levert alleen maar winst!

Een nieuwe blog

Het is bijna een jaar geleden na mijn laatste blog. Niet zo netjes naar de mensen die zich hebben aangemeld als lezer en in spanning afwachten wat mijn volgende blog gaat brengen. Dat ik niet geschreven heb, wil nog niet zeggen dat ik niets heb gedaan en stil heb zitten afwachten. Juist het tegendeel en soms moet je ook gewoon even een adempauze inlassen want als ik wat schrijf wil ik ook iets voorschotelen wat met plezier gelezen wordt en tegelijk inzicht toevoegt.

Mijn zienswijze

Graag geef ik mijn zienswijze op wat ik in de afgelopen periode om me heen heb gezien en heb gehoord. Dat deel ik graag.

Ondernemer zijn vind ik uitermate boeiend. Het brengt me ten eerste in contact met veel andere ondernemers met ieder een eigen verhaal. Echt interessant en leerzaam! Als tweede krijg ik door mijn opdrachten een inkijk bij een onderneming. Of dat nou profit of non-profit is maakt niet zoveel uit. De inkijk is er en het vergroot mijn inzicht en dat wil ik graag delen. En als derde en zeker niet mijn minste punt: wat een inspirerende ondernemers lopen er rond!

Maar daarnaast hoor en lees ik ook verhalen waar ik mijn hoofd bij moet schudden. Verhalen die mijns inziens thuis horen onder het kopje ‘gebrek aan inzicht’. Aandeelhouders die de dienst uitmaken door voor te schrijven hoeveel winst er gemaakt moet worden. Alsof je een machine voorprogrammeert op wat er uit moet komen. Maar een onderneming is geen machine…. maar er wordt gewerkt door en met mensen. Gelukkig zijn mensen nog steeds niet voor te programmeren. Maar niet alleen aandeelhouders, ook directeuren van kleinere ondernemingen maken hun personeel ondergeschikt aan een gewenste winst. Ik ben van mening dat waar een onderneming het harde kapitaal (geld of winst) boven het zachte kapitaal (werknemers) plaatst, een neerwaartse spiraal ontstaat.

Bezielende ondernemers

Onlangs bezocht ik samen met andere ondernemers een agrarisch bedrijf, gericht op veeteelt. Een pracht bedrijf met bezielende ondernemers. Wat zetten zij het welzijn van hun vee bovenaan! Dat zijn ondernemers met passie die begrijpen waar het om gaat. Dat wat zorgt voor de inkomsten van het bedrijf, het zachte kapitaal wat in dit geval het vee is, wordt met eerbied behandeld. Pas die houding eens toe op een onderneming waar werknemers (het zachte kapitaal) zorgen voor de inkomsten. Dat levert op alle fronten winst op.

Hoe je dat doet?

Ik geef je een paar richtingen:

  • Neem je werknemers serieus, zonder hen komt je product of dienst niet voor elkaar. Ze zijn geen machines, ze hebben ogen, oren en verstand. Maak daar als ondernemer dankbaar gebruik van!
  • Zorg er voor dat problemen of meningsverschillen geen eigen leven gaan leiden. Kijk niet weg, moffel het niet weg, maar heb de moed er mee aan de slag te gaan en durf je kwetsbaar op te stellen.
  • Wat zijn de waarden en normen in het bedrijf en hoe wordt daar mee omgegaan?

Mijn mening is, dat waar zacht kapitaal wordt gewaardeerd een bedrijf floreert! Ik kom met plezier mijn inzicht brengen en zuurstof creëren in jouw vraagstuk en in jouw bedrijf.

Bel of mail me. Samen een kopje koffie drinken voor een verkennend gesprek is altijd een optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *